Garaj kapıları, geniş evlerde ve bahçelerinde olmazsa olmaz detaylar arasında yer almaktadır. Bununla birlikte kullanıcılar, bahçe dekorasyonlarına ve kendi isteklerine uygun garaj kapılarını tercih edebilmektedir.
Aynı zamanda garaj kapılarında farklı renk ve tasarımlarda kullanılabilmektedir. Bu sayede kapıların görsel nitelikleri de güçlendirilmektedir. Garaj kapılarında en önemli etken, kolay kullanımı olan ve tam verimli çalışan sistemlerden oluşması olmaktadır. Özellikle otomatik garaj kapıları hem çalışma prensiplerine bağlı olarak hem de kullanım kolaylığı açısından sık tercih edilmektedir. Bununla birlikte kullanıcılar otomatik garaj kapıları sayesinde geniş kullanım kolaylığı da sağlayabilmektedir. Son zamanlarda sık tercih edilen garaj kapıları arasında, yukarı doğru açılma prensibe bağlı olarak çalışan garaj kapıları yer almaktadır. Buna bağlı olarak kapının üzerinde yer alan hareket sensörleri sayesinde, kapıya yaklaşıldığı anda garaj kapısı açılmaktadır. Buna bağlı olarak garaj kapıları sayesinde kulanım kolaylığı da sağlanmaktadır.
Garaj kapılarında farklı ve renk tasarımlarda sık tercih edilmektedir. Bu anlamda daha çok koyu ya da metale yakın renkler kullanılmaktadır. Aynı zamanda çizgili ya da baskılı desenlerde kullanılabilmektedir. Bu tarz etkenler, bahçe dekorasyonuna ya da kullanıcının isteğine bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ayrıca garaj kapılarına yerleştirilecek olan sensörler de, kapının yapısına bağlı olarak değişebilmektedir. Bu anlamda kapılar kumanda ile ya da sadece hareket sensörüyle çalışabilmektedir.
Hareket sensörlerinin çalışması da, garaj kapılarının seçimlerine bağlı olarak değişmektedir. Bazı garaj kapıları klasik modellerden oluşmaktadır. Bu durumda sade ve klasik metal garaj kapıları manuel açılma sistemine bağlı olmaktadır. Bu tarz modeller daha çok klasik işletmelerin tercihleri arasında yer almaktadır. Son zamanlarda en çok kullanılan modeller arasında, yukarıya doğru açılan garaj kapıları yer almaktadır. Yukarıya doğru açılan seksiyonel garaj kapıları, kullanım kolaylığını üst düzeyde yaşatması nedeniyle de sık tercih edilmektedir.
Garaj kapılarında uygulanacak ürüne belirlerken dikkat etmemiz gereken en büyük faktör kapının günlük kaç defa çalışacağı, garajda kaç araç olacağı veya gündelik giriş çıkış sirkülasyonunun tespitidir.
Örneğin bahsekonu garaj müstakil evinize aitse ve takribi en fazla 2 3 araç kullanıyorsa seksiyonel garaj kapısı yerine daha uygun fiyatlı otomatik motorlu kepenk tercih edebilirsiniz. Fakat 10-15 ve daha fazla araçtan bahsediyorsak otomatik kepenk yetersiz kalacak ve daha profesyonel çözümlere geçmekte fayda olacaktır.
Tercih edilecek ürünü belirleyen ana kıstas otomatik motorlu kepenkte kullanılan motor sistemi ile seksiyonel kapının motor-yay kombinasyonunun farklı sürelerde ısınmasıdır. Otomatik kepenk motorları günde 4-5 açma kapama için tasarlanmış olup genellikle 4-6 dakikayı aşan kullanımda ısınmakta, bunun sonucu ise motorun zarar görmemesi için termik kontrolü çalışmaktadır (termik atma). Seksiyonel kapılar ve endüstriyel kapılar ise motor artı yay desteği ile hareket etmekte; seksiyonel kapıları 24 volt DC motorlu yapıları ile günde 100+/tur, endüstriyel kapılar ise 380 volt trifaze motorlar ve redüktör sistemi ile günde 200+/tur hizmet verebilmektedir.
Üçüncü bir şık olarak son iki yıldır otomatik kepenklerde DC motorlardan da bahsedebilmekteyiz. Bu motorların ana tercih noktası seksiyonel kapı için yataklamanın mümkün olmadığı mimari durumlarda maksimum 15-20 araçlık otoparkların veya orta-sirkülasyon olarak niteleyebileceğimiz yerlerin kontrolüdür. Kendinden güç kaynaklı olmaları büyük avantaj olup harici bir manuel açma sistemi olmayışı da dezavantajıdır.
Dördüncü şık ise 380 volt trifaze motorlardır. Boxster olarak geçen bu motorlar 150NM-500NM güç aralığı sunarak yay desteğine ihtiyaç kalmaksızın sorunsuz hizmet vermektedir. İlk kurulum maliyetleri çok yüksek fakat uzun süre stabil çalışmaları ve bakım gerektirmemeleri ile de uzun vadede mantıklı bir seçimdir.